Intro

Odysseus

Isse från ön Od i Danmark

Odysseus - Isse från ön Od i Danmark

Den berömde sagohjälten Odysseus är född på den tidigare ön Od i Norra Själland – därav namnet Od-ysseus.

Enligt Homer ligger Iliadens folk, städer och öar alla i det grekiska öhavet - Egeerhavet. De ligger inte helt logisk när man följer Skeppskatalogen i kapitel två i Iliaden.

Det finns det en naturlig förklaring till.

 

Om vi flyttar kartan med det danska bälthavet ned till kartan med det grekiska öhavet och vikar dessa kartor mot varandra, då täcker de det samma nord-syd och väst-öst. Halvön Jylland lägger sig över det grekiska fastlandet, Norra Tyskland över Norra Grekland, Västra Sverige över Anatolien (Turkiet), och Södra Norge over Nordafrika.

 

Med hjälp av Odysséen, Iliaden, och vårt vetande om huvudpersonernas faktiska hemtrakter kan vi placera de flesta städer och öar korrekt på den nordiska kartan. Vissa placeringar i Iliaden faller på plats helt av sig själv.

 

Odysseus har besökt fajakernas borg på Östergarnsholm vid Gotland.

Han blev vinddriven dit från Troja – som är staden Bergen på Rügen.

Trojanska kriget och Bråvallaslaget är samma krig.

Han har plundrat den tyska staden Wismar – den heter Ismaros i Odysséen.

Han var kund på gudinnan Kirkes bordell på ön Ajaje – det är borgen Grianan Aileach på ön Eire (Irland).

Iliaden berättar sanningen om Odysseus:

Du med, mästare i svek och falskhet och tarvlig vinning! (Il.4-339).

 

Boken Odysseus – Isse fra øen Od på 202 sidor med 24 kartor förklarar och visar den riktiga historiska sandningen om sagohjälten Odysseus.

Odysséen och Iliaden äger rum omkring 1230 f.kr runt om Själland och i det södra Östersjön.

Odysseus far heter Laertes, eller Lars på moderna svenska. Homer kallar ibland Odisse för Odysseus Laertes-son, det bildar namnet Isse Larsson från Od på svenska.

Hans egen och sonen Telemakos gemensamma amma heter Eurykleia.

Odysseus mamma heter Antikleia och stammar från Parnas, det nuvarande FornæsDjurs land. Odisses mormor heter Amfitea (Od.19-416).

Od-Isse besöker som ung man Parnas - Fornæs där han går på vildsvinjakt med sin morfar Autolykos och dennes söner. Od-Isse blir angripen av ett vildsvin och får et djupt sår nästan in till benet i det ena låret. Det växer ihop igen, men Od-Isse får et fult ärr som blir ett synligt tecken som han får täcka när han vill dölja sin identitet.

 

Od-Isse gifter sig med Penelope och bor i Itaka på Od vid det nuvarande Vindekille i Od härad. De får en son Telemakos som blir född omkring 1240 f.kr. När Telemakos är omkring 10 år gammal startar kriget mot Ilion och deras tätort Troja. Kriget heter det Trojanska kriget och det beskrivs av Homer i Iliaden. Iliaden koncentrerar sig om angreppet på Ilions centrala stad Troja. Kriget blir långvarigt och utvecklar sig till ett fälttåg som varar mellan 10 år och 20 år. Homer berättar i Odysséen att Od-Isse är borta i antigen 4 år, 10 år eller 20 år, men dessa årtal beror ofta på rim och rytm i Odysséen. Odysséen blir nämligen skildrad i hexameter, det är sexton-stavelse rim.

När kriget startar blir det dåligt väder med storm, kall regn och även lätt snöfall. Det tyder på månadsskiftet oktober-november i Danmark och Norra Tyskland vid Östersjön omkring 1230 f.kr.