Odysseus rundresa i Nordatlanten

Odysseus

Isse från ön Od i Danmark

Odysseus rundresa i Nordatlanten

I sång 10 och 12 i Odysséen är Odysseus på rundresa i Nordatlanten. Här används han som rollfigur i många historier:

1. Till gudinnan eller snarare bordellmamma Kirke på ön Ajaje. Det är den gröna ön Eire

– också kallad Irland

2. Förbi Rockall – det tjutande skäret Sgeir Rocail

3. Som strandad sjöman i åtta år hos Kalypso i en gjogv på Färöarna

4. Till de höga laistrygoner i Jotunheimen i Norge

5. Förbi monstret Skylla och malströmmen Charybdis – det är Saltströmmen vid Bodø

 

På en av sina rundresor kommer Odisse – Odysseus - till ön Ajaje. Det är den gröna ön Eire – också kallad Irland. Därifrån tar han en kort tur till folket kimmerarna. Det är de kimrisk talande folk i Skottland, England och Wales.

Gudinnan Kirke har sitt palats nära borgen Grianan Aileach – eller Aileach Neit - vid staden Derry. Vid sin avresa från bordellmamma Kirke blir han varnad om den farliga klippan Rockall mitt i Nordatlanten 350 km väster om den skotska ön Kilda.

 

Från ön Ajaje seglar Odysseus ut på öppna havet mot nordöst med kurs mot det som är Saltströmmen – norska Saltstraumen - strax söder om Bodø i Nordnorge. Under resan dit kommer han förbi sirenernas ö.

 

Omkring 1250 f.kr strandar en man på Färöarna, kanske längst i nord på Österö. Kanske är han en sjöman som är driven i land efter en skeppsolycka. Han är kanske en irer eller en kimrisk talande skotte. Eller en nordbo från danaernas folk. Han blir i alla fall först hittat efter åtta trösteslösa år i total ensamhet.

I Odysséen blir Odysseus utsett till att vara denna stackars vinddrivna man:

- Nio dagar drev jag omkring men den tionde natten

- blev jag av gudar förd till Ogygias ö och Kalypso (Od.12-447).

Ett annat ställe har Odysséen förlängd drivturen:

- Först igår efter tjugo dagar blev jag räddad från det vinröda havet (Od.6-170).

 

Vår obekanta man har kommet till Färöarna från Eire eller Skottland. Det tar faktisk cirka tio dagar att driva med Golfströmmen från Skottland till Färöarna. Själva namnet Ogygia är av kimrisk härkomst. Odysseus har kommet till en gjogv på Österö på Färöarna.

 

På väg till solgudens ö Trinakies passerar Odysseus monstret Skylla och malströmmen Charybdis.

Han är i verkligheten i Nordnorge och ror in genom Saltstraumen till den 192 kvadrat km stora Skjerstadfjorden. Det är mest säkert att ro genom Saltstraumen genom att färdas på norra sidan av strömmen.

Det gör Odysseus också även om han ska ta sig förbi det norska trollet Skylla som nog bor i en fjällgrotta på norra sidan av Saltstrømmen.